Expansió a Catalunya del Bernat Marró Marbrejat: a la tardor hem d’estar atents a la seva presència

Categories General

Aquesta espècie no suposa un risc sanitari per als humans ni animals, però sí que representa una amenaça per al sector agrícola. Consulta tots els detalls al tríptic informatiu.

El Bernat Marró Marbrejat (Halyomorpha halys) és un heteròpter originari del nord-est asiàtic, essent natural de la Xina, Taiwan, Japó i Corea. Va ser detectat per primer cop dins l’àmbit europeu l’any 2004 a Liechtenstein; en els anys següents s’ha anat detectant a altres països, trobant-se oficialment a Espanya per primer cop l’any 2016. Es tracta aparentment d’un cas d’introducció d’espècies exòtiques a escala global, a causa del trànsit internacional de materials, animals i persones. Aquesta espècie concreta té la capacitat d’amagar-se dins els vehicles de motor, aprofitant així la xarxa de carreteres per a estendre’s a noves àrees.

A la tardor el bernat marró marbrejat busca refugi dins els habitatges i altres construccions per passar-hi l’hivern. Aquesta espècie no suposa un risc sanitari per als humans ni animals, ja que no presenta comportament agressiu cap aquests; tot i això, en cas de veure’s amenaçat, pot alliberar una intensa i desagradable olor com a  mecanisme d’autoprotecció.

Al marge de les molèsties que pot ocasionar per la seva presència hivernal dins dels edificis, Halyomorpha halys representa una amenaça per al sector agrícola. La seva forma d’alimentació, succionant els fluids de les fruites, provoca deformacions i cicatrius en els cultius, entre altres afectacions.

Des de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia es demana a la població col·laborar amb les tasques de control d’aquesta espècie, capturant i eliminant els exemplars que descobreixin dins de les seves propietats durant la fase hivernal.

Aquestes captures es poden realitzar de forma senzilla mitjançant un aspirador o escombra, durant les primeres i últimes hores del dia. Un cop capturats poden submergir-se en aigua i sabó, o deixar-los dins d’una bossa exposada al sol. No es recomana l’ús d’insecticides.

L’entrada Expansió a Catalunya del Bernat Marró Marbrejat: a la tardor hem d’estar atents a la seva presència ha aparegut primer a Notícies de l'Ajuntament de la Vila de Masquefa.

Font: Ajuntament de Masquefa

http://masquefa.cat/noticies/expansio-a-catalunya-del-bernat-marro-marbrejat-a-la-tardor-hem-destar-atents-a-la-seva-presencia/