Masquefa va participar activament al 1r Fòrum d’Agendes Urbanes Locals, on es va signar el manifest fundacional de la Xarxa de Municipis amb Agendes Urbanes Locals.
El passat dilluns 18 de juliol es va celebrar el 1r Fòrum d’Agendes Urbanes Locals, un acte presidit per la Ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana del Govern d’Espanya. Aquest esdeveniment va servir per posar en marxa la Xarxa de Municipis de l’Agenda Urbana Local, formada pels 28 primers pobles i ciutats de la demarcació de Barcelona que estan dissenyant o disposen d’Agenda Urbana.
L’Ajuntament de Masquefa va participar activament en l’esdeveniment, ja que va ser convidat a la taula rodona “El poder transformador de l’Agenda Urbana Local”, conjuntament amb les ciutats de Viladecans, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès i Canet de Mar.
L’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete destaca que “per un municipi petit com Masquefa, desenvolupar l’Agenda Urbana és tot un repte, ja que significa activar tots els serveis tècnics i les màximes mirades possibles per dissenyar un futur més sostenible pel municipi. A Masquefa ens ho hem proposat i estem ja en una fase avançada del disseny de la nostra Agenda Urbana. Aquesta planificació estratègica ens permetrà avançar en qüestions cabdals pel nostre municipi com és la gestió de residus en el marc de l’economia circular”.
L’Agenda Urbana Local consisteix en el procés de planificació estratègica urbana i territorial dels municipis, basada en els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030. En aquest procés de disseny la participació ciutadana és fonamental i el mètode de treball seguit per l’Ajuntament de Masquefa està sent avaluat de manera especial pels ens supramunicipals com la Diputació de Barcelona, ja que Masquefa és el municipi més petit de la demarcació en dissenyar l’Agenda Urbana.
El regidor de Planejament Urbanístic i Sostenibilitat, Daniel Gutiérrez remarca que “el disseny de l’Agenda Urbana Local és un gran pas pel futur del nostre municipi. És el full de ruta que planifica la transformació del nostre territori per fer de Masquefa una vila sostenible, resilient, inclusiva i amable. La participació ciutadana ha estat un element fonamental i els processos participatius del POUM, Marca Masquefa, dels estudis de gènere i Pla d’Igualtat i el PAM 2020-2023 també formen part d’aquest treball, conjuntament amb les accions concretes desenvolupades per l’Agenda Urbana”.
L’Agenda Urbana Local de Masquefa es desenvolupa gràcies al suport de Diputació de Barcelona i del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència dels Fons Next Generation.
Què és l’Agenda Urbana Local?
L’Agenda Urbana Local consisteix en el procés de planificació estratègica urbana i territorial dels municipis, basada en els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030, les agendes urbanes (Nova Agenda Urbana, Agenda Urbana Espanyola i Agenda Urbana de Catalunya), i la participació ciutadana. Defineix les prioritats i objectius de futur del municipi, i possibilita materialitzar els principis i objectius de les agendes globals en polítiques i accions transformadores concretes.
Els objectius que Masquefa vol assolir amb el disseny de l’Agenda Urbana Local estan associats als principis de l’Agenda 2030 com a marc de referència, amb una visió territorial, sostenible i de governança oberta. Són els següents:
- Salut: qualitat de l’aire, posant el focus en la cerca d’alternatives a les emissions de l’Abocador i Ecoparc4 de Can Mata que generen un impacte negatiu sobre Masquefa. Promoure l’ús comunitari d’energies renovables a partir de l’esforç públic i privat.
- Benestar: fomentar una societat justa i solidària en un municipi socialment responsable i inclusiu treballant polítiques socials abordin la vulnerabilitat, l’accés als serveis bàsics, l’habitatge, la formació i el treball.
- Qualitat urbana: desenvolupar un model urbà equilibrat i sostenible que esdevingui inclusiu i que generi millores als barris. Les polítiques d’habitatge han de garantir l’accés a l’habitatge digne, donar resposta a les situacions d’emergència i reduir l’impacte ambiental.
- Prosperitat: promovent un enfoc cap a un model econòmic i de consum circular i verd. Generar sinèrgies existents al territori per cercar noves oportunitats a partir de la creativitat i la innovació.
- Canvi climàtic: protegir l’entorn ambiental de Masquefa i esdevenir un territori resilient.
- Governança: facilitar la presa de decisions de forma compartida i transparent. Govern obert.
Tota la informació de l’Agenda Urbana Local de Masquefa es pot consultar aquí.
L’entrada Masquefa, entre els 28 primers municipis pioners de la Xarxa d’Agendes Urbanes Locals ha aparegut primer a Notícies de l'Ajuntament de la Vila de Masquefa.
Font: Ajuntament de Masquefa