L’Agenda Urbana de Masquefa es dissenya amb participació ciutadana

Categories General

Més de 150 veïns i veïnes van participar dissabte 2 de juliol a la sessió de participació ciutadana “Puja en globus i dibuixa el futur de Masquefa”. L’acció ha permès pujar en globus, veure el municipi des de l’aire, imaginar el futur a través de l’art i respondre una enquesta.

El passat dissabte 2 de juliol es va celebrar una sessió de participació ciutadana emmarcada en el disseny de l’Agenda Urbana Local de Masquefa, enfocada als infants, joves i famílies masquefines.

Mitjançant un globus captiu la població es va enlairar sobre l’skyline de Masquefa i va poder observar part del territori. Una vegada a terra, els assistents van poder desenvolupar dos tipus d’accions:

  • Elaboració del mapa del futur de Masquefa, co-creat pels infants i joves participants que van reflectir els espais que més agraden o les coses que canviarien del municipi; edificis, equipaments, zones verdes…
  • Resposta d’enquesta sobre el futur de Masquefa: després de veure Masquefa des de l’aire, les persones joves i adults van poder respondre a una enquesta sobre la seva visió del municipi dels 20 anys.

Els resultats d’aquesta acció de participació ciutadana serviran per continuar dissenyant l’Agenda Urbana Local de Masquefa i els seus resultats quedaran reflectits al Pla d’Acció Municipal pels propers anys.

El regidor de Sostenibilitat i Transició Ecològica, Daniel Gutiérrez destaca que “hem efectuat una sessió de participació ciutadana innovadora que ha cridat l’atenció dels veïns i veïnes de Masquefa. L’alta participació ens permet donar a conèixer els treballs de l’Agenda Urbana Local i incloure la visió dels veïns sobre el futur de Masquefa en el Pla d’Acció”.

L’Agenda Urbana Local consisteix en el procés de planificació estratègica urbana i territorial dels municipis, basada en els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030. En aquest procés de disseny, la participació ciutadana és fonamental.

L’Agenda Urbana Local de Masquefa es desenvolupa gràcies al suport de Diputació de Barcelona i del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència dels Fons Next Generation.

Què és l’Agenda Urbana Local?

L’Agenda Urbana Local consisteix en el procés de planificació estratègica urbana i territorial dels municipis, basada en els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030, les agendes urbanes (Nova Agenda Urbana, Agenda Urbana Espanyola i Agenda Urbana de Catalunya), i la participació ciutadana. Defineix les prioritats i objectius de futur del municipi, i possibilita materialitzar els principis i objectius de les agendes globals en polítiques i accions transformadores concretes.

Els objectius que Masquefa vol assolir amb el disseny de l’Agenda Urbana Local estan associats als principis de l’Agenda 2030 com a marc de referència, amb una visió territorial, sostenible i de governança oberta.  Són els següents:

  • Salut: qualitat de l’aire, posant el focus en la cerca d’alternatives a les emissions de l’Abocador i Ecoparc4 de Can Mata que generen un impacte negatiu sobre Masquefa. Promoure l’ús comunitari d’energies renovables a partir de l’esforç públic i privat.
  • Benestar: fomentar una societat justa i solidària en un municipi socialment responsable i inclusiu treballant polítiques socials abordin la vulnerabilitat, l’accés als serveis bàsics, l’habitatge, la formació i el treball.
  • Qualitat urbana: desenvolupar un model urbà equilibrat i sostenible que esdevingui inclusiu i que generi millores als barris. Les polítiques d’habitatge han de garantir l’accés a l’habitatge digne, donar resposta a les situacions d’emergència i reduir l’impacte ambiental.
  • Prosperitat: promovent un enfoc cap a un model econòmic i de consum circular i verd. Generar sinèrgies existents al territori per cercar noves oportunitats a partir de la creativitat i la innovació.
  • Canvi climàtic: protegir l’entorn ambiental de Masquefa i esdevenir un territori resilient.
  • Governança: facilitar la presa de decisions de forma compartida i transparent. Govern obert.

Tota la informació de l’Agenda Urbana Local de Masquefa a l’espai específic en el web municipal.

 

 

 

 

 

L’entrada L’Agenda Urbana de Masquefa es dissenya amb participació ciutadana ha aparegut primer a Notícies de l'Ajuntament de la Vila de Masquefa.

Font: Ajuntament de Masquefa

http://masquefa.cat/noticies/lagenda-urbana-de-masquefa-es-dissenya-amb-participacio-ciutadana/