Masquefa presenta l’estat dels treballs de redacció de la seva Agenda Urbana Local

Categories General

El nostre poble serà un dels primers municipis de tot Catalunya en desenvolupar i disposar d’aquesta eina de planificació estratègica urbana i territorial. Tota la informació de l’Agenda Urbana Local de Masquefa es pot consultar en aquest enllaç.

La sala d’actes del CTC ha acollit aquest dijous 7 d’abril la presentació pública de l’estat dels treballs de redacció de l’Agenda Urbana Local. Unes tasques que està impulsant des de fa mesos l’Ajuntament -amb el suport de Diputació de Barcelona, que assumeix el cost total del desenvolupament del projecte- i que convertiran a Masquefa pròximament en un dels primers municipis de tot Catalunya en desenvolupar i disposar d’aquesta eina.

L’acte ha comptat amb la intervenció de l’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete; el regidor de Planejament Urbanístic i Sostenibilitat, Daniel Gutiérrez; Jaume Moseguí, arquitecte de la Diputació de Barcelona; i Laura Camprubí, cap de l’Àrea de Medi Ambient i Paisatge de la consultoria El Risell.

Durant una primera fase s’han estat recopilant informacions, dades i plans desenvolupats pel consistori i que s’han nodrit amb altres projectes que hi ha en marxa desplegats per l’Ajuntament, com ara el POUM, el Pla d’Igualtat, el PAM 2020-2023, o la Marca Masquefa.

I ara els treballs de l’Agenda Urbana Local es troben en una segona fase. En aquests moments s’està fent un buidatge de tots els plans desplegats i prevists al municipi -prop d’unes 500 accions- i es duran a terme sessions de treball en grup amb tècnics municipals i polítics per a recopilar més informació. I a partir d’aquí s’establiran unes línies estratègiques i accions a desenvolupar que es presentaran públicament.

Finalment, ja en una tercera i quarta fases es definirà el Pla d’Acció a seguir, s’iniciarà la seva implementació i se’n farà un seguiment.

Xavier Boquete destaca que “l’Agenda Urbana Local ens permetrà fer un repàs a fons de tots els objectius que tenim com a municipi des de tots els àmbits. Ens permetrà posar ordre i definir quines són les accions prioritàries que hem de desplegar al llarg dels pròxims anys per tal de donar compliment als objectius de desenvolupament sostenible que hi ha establerts a l’Agenda 2030”.

Daniel Gutiérrez explica que “l’Agenda Urbana Local ens ha de permetre construir una Masquefa inclusiva, segura, resilient i sostenible. Aquest és el nostre marc de treball. Som el municipi més petit de la demarcació de Barcelona que tira endavant aquest projecte. I això representa tot un repte, ja que Masquefa ha d’aportar el seu gra de sorra a la sostenibilitat global”.

Què és l’Agenda Urbana Local?

L’Agenda Urbana Local consisteix en el procés de planificació estratègica urbana i territorial dels municipis, basada en els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030, les agendes urbanes (Nova Agenda Urbana, Agenda Urbana Espanyola i Agenda Urbana de Catalunya), i la participació ciutadana. Defineix les prioritats i objectius de futur del municipi, i possibilita materialitzar els principis i objectius de les agendes globals en polítiques i accions transformadores concretes.

Els objectius que Masquefa vol assolir amb el disseny de l’Agenda Urbana Local estan associats als principis de l’Agenda 2030 com a marc de referència, amb una visió territorial, sostenible i de governança oberta.  Són els següents:

  • Salut: qualitat de l’aire, posant el focus en la cerca d’alternatives a les emissions de l’Abocador i Ecoparc4 de Can Mata que generen un impacte negatiu sobre Masquefa. Promoure l’ús comunitari d’energies renovables a partir de l’esforç públic i privat.
  • Benestar: fomentar una societat justa i solidària en un municipi socialment responsable i inclusiu treballant polítiques socials abordin la vulnerabilitat, l’accés als serveis bàsics, l’habitatge, la formació i el treball.
  • Qualitat urbana: desenvolupar un model urbà equilibrat i sostenible que esdevingui inclusiu i que generi millores als barris. Les polítiques d’habitatge han de garantir l’accés a l’habitatge digne, donar resposta a les situacions d’emergència i reduir l’impacte ambiental.
  • Prosperitat: promovent un enfoc cap a un model econòmic i de consum circular i verd. Generar sinèrgies existents al territori per cercar noves oportunitats a partir de la creativitat i la innovació.
  • Cavi climàtic: protegir l’entorn ambiental de Masquefa i esdevenir un territori resilient.
  • Governança: facilitar la presa de decisions de forma compartida i transparent. Govern obert.

Tota la informació de l’Agenda Urbana Local de Masquefa es pot consultar en aquest enllaç.

 

 

 

 

L’entrada Masquefa presenta l’estat dels treballs de redacció de la seva Agenda Urbana Local ha aparegut primer a Notícies de l'Ajuntament de la Vila de Masquefa.

Font: Ajuntament de Masquefa

http://masquefa.cat/noticies/masquefa-presenta-lestat-dels-treballs-de-redaccio-de-la-seva-agenda-urbana-local/