La Fàbrica Rogelio Rojo commemora el seu centenari

Categories General

Dissabte 9 d’abril se celebraran diferents activitats obertes a tota la població per a celebrar aquesta efemèride.

Aquest any 2022 un dels equipaments més emblemàtics de Masquefa està d’enhorabona. I és que La Fàbrica Rogelio Rojo celebra enguany el seu centenari (1922-2022).

100 anys d’història d’una instal·lació que ha esdevingut des del seu naixement un dels principals motors i transmissors de l’evolució i del creixement de Masquefa. Un equipament que avui en dia és un dels orgulls del poble, un espai obert a tota la ciutadania i un dels principals actius culturals, turístics i patrimonials del territori.

I per a commemorar aquesta efemèride tan important, històrica i simbòlica al nostre municipi l’Ajuntament ha organitzat un programa d’activitats que arrencarà aquest pròxim mes d’abril i que s’allargarà fins a finals d’any, amb l’objectiu de promocionar, donar a conèixer i dignificar arreu aquest actiu social, cultural i turístic del poble.

Així, dissabte 9 d’abril el consistori anima a tots els veïns a prendre part de la jornada festiva que se celebrarà a La Fàbrica Rogelio Rojo, i que tindrà el següent programa d’activitats:

  • 17 h: sonarà la sirena de La Fàbrica Rogelio Rojo.
  • De 17 a 18 h: visita guiada a La Fàbrica Rogelio Rojo i portes obertes al Centre d’Interpretació.
  • 19 h: acte commemoratiu dels 100 anys de La Fàbrica Rogelio Rojo.
  • Seguidament, piscolabis i actuació musical amb Stromboli Jazz

La Fàbrica Rogelio Rojo: una història centenària

Aquesta antiga indústria dedicada a la metal·lúrgia va marcar durant més de 70 anys les vides de diverses generacions de masquefins. L’arribada de la família Rojo a Masquefa i la posada en marxa de la fàbrica, l’any 1922, va comportar l’aparició de noves formes de guanyar-se la vida i la industrialització d’un poble pagès des dels seus orígens. Aquest edifici industrial va ser dissenyat per l’arquitecte Josep Danès i Torras per encàrrec de la família Rojo.

El recinte de la Rogelio Rojo és un conjunt arquitectònic d’ús industrial construït en diferents èpoques: l’any 1917, anys 30, anys 50, anys 60 i 1973. La característica principal d’aquest edifici és la semblança amb les construccions fabrils de l’època. Edificacions d’obres vista amb grans finestrals.

El volum principal del conjunt edificat té forma d’U i està format per dues naus de planta baixa (any 1917 i anys 30) i una nau de dues plantes (anys 50, 60 i any 1973). A més d’aquest volum principal existeixen també una sèrie d’edificis annexes a aquestes construccions que s’han anat afegint al llarg del temps.

Coneguda popularment com La Fàbrica, la Rogelio Rojo va tancar portes a les acaballes del segle XX, tot i que el recinte encara va acollir activitats relacionades amb la metal·lúrgia fins al 2002. L’Ajuntament va adquirir aleshores tot el recinte industrial, on ha fet diversos equipaments d’ús social i cultural. Així, per exemple, la Rogelio Rojo acull avui el Centre Tecnològic Comunitari, el Casal de Joves, la Biblioteca, la Sala Polivalent (espai capacitat per assumir diferents tipus d’activitats relacionades amb l’espectacle o reunions multitudinàries: teatre, cinema, vídeo, concerts, representacions, conferències, festes, ball, etc), la Sala Petita, la Sala Nova i locals per a les entitats del municipi.

L’any 2008 l’Ajuntament de Masquefa va declarar Bé Cultural d’Interès Local l’edifici de l’antiga Fàbrica Rogelio Rojo. Amb la declaració, aquest edifici disposa d’una protecció legal i a la vegada suposa un reconeixement públic del valor cultural d’aquest emblemàtic edifici que forma part del patrimoni històric de Masquefa.

El 30 de novembre de 2013 es va inaugurar El Centre d’Interpretació de La Fàbrica Rogelio Rojo per tal de donar a conèixer, conservar, valorar i difondre el paper que va tenir La Fàbrica Rogelio Rojo com una part important de la vida de Masquefa.

Descobreix més detalls de La Fàbrica Rogelio Rojo en aquesta infografia.

 

L’entrada La Fàbrica Rogelio Rojo commemora el seu centenari ha aparegut primer a Notícies de l'Ajuntament de la Vila de Masquefa.

Font: Ajuntament de Masquefa

http://masquefa.cat/noticies/la-fabrica-rogelio-rojo-commemora-el-seu-centenari/