La Biblioteca de Masquefa portarà el nom de M. Carme Junyent Figueras

Categories General

Bateig Biblioteca Carme Junyent

El bateig tindrà lloc dimecres, 24 de gener, a les 17:30 h. Després es presentarà el llibre ‘No patiu per mi’, el llibre pòstum de la lingüista masquefina.

La Biblioteca de Masquefa es convertirà en un lloc per preservar la memòria i el llegat de M. Carme Junyent Figueras, i inclourà un espai gràfic per recordar i explicar la seva figura. El dimecres, 24 de gener, aquest equipament municipal, serà batejat amb el nom de la lingüista masquefina, en un acte que tindrà lloc a les 17:30 h. Aquest esdeveniment no només reconeixerà el seu impacte en l’àmbit lingüístic a Catalunya i a nivel internacional, sinó que la seva contribució a la comunitat masquefina. Després del bateig de la biblioteca, es presentarà el llibre ‘No patiu per mi. Gastronomia, llengua i amistat: la Joia de Viure’. 

Una figura cabdal per a la Vila

Maria Carme Junyent Figueras ha estat un referent en l’àmbit lingüístic les darreres dècades. Una masquefina universal involucrada en el teixit social i cultural, que ha fet dambaixadora de la Vila allà on ha anat i ha estat una ferma defensora de la diversitat lingüística i de la llengua catalana i duna manera de fer i de ser que ha consistit a conviure sense renunciar a la diversitat. Ens va deixar el dia 3 de setembre passat. 

Va estudiar filologia a la Universitat de Barcelona i es va desplaçar a les universitats de Marburg, Colònia i Califòrnia per completar la seva formació. Es va doctorar a la Universitat de Barcelona amb una tesi sobre les llengües a l’Àfrica i la seva expansió. Era professora del Grau de Lingüística general a la Facultat de Filologia i Comunicació de la Universitat de Barcelona –especialitzada en les llengües amenaçades, lantropologia lingüística i les llengües de la immigració a Catalunya–, i fundadora i directora del Grup dEstudi de Llengües Amenaçades (GELA) i del Grup de Lingüistes per la Diversitat (GLiDi). 

Va formar part del comitè dexperts consultats per a la redacció de la Declaració Universal dels Drets Lingüístics i va ser membre del Comitè Científic Internacional de Linguamón – Casa de les Llengües. També va formar part dels fundadors de la Revista dIgualada, va comandar linventari de les llengües que es parlen a Catalunya i va ser la presidenta del Consell Lingüístic Assessor del Govern de Catalunya. 

Masquefa va tenir la sort dhomenatjar-la en diverses ocasions, en especial, en destaquen els lliuraments del Premi Sant Jordi de Masquefa i de la Fava dArgent de Masquefa. Això no obstant, els seus reconeixements han estat nombrosos i de caràcter nacional i internacional; entre els quals destaca la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, per la seva llarga trajectòria en lestudi i la defensa de la diversitat lingüística a Catalunya i al món”, lany 2019.

El 9 de setembre, els masquefins van acomiadar-se de la M. Carme, en una sentida cerimònia celebrada a La Fàbrica. La sala es va omplir per retre-li homenatge i es va ressaltar la contribució de la M. Carme al municipi i a la llengua catalana. La comunitat masquefina va mostrar la seva apreciació a través duna participació massiva, destacant la influència positiva que ha tingut en la vida de tants i en el moviment social i cultural de la Vila. La seva pèrdua deixa un buit a Masquefa, però el llegat de la seva vida continuarà ben viu.

L’entrada La Biblioteca de Masquefa portarà el nom de M. Carme Junyent Figueras ha aparegut primer a Notícies de l'Ajuntament de la Vila de Masquefa.

Font: Ajuntament de Masquefa

http://masquefa.cat/noticies/la-biblioteca-de-masquefa-portara-el-nom-de-m-carme-junyent-figueras/